Ons aanbod
Onze aanpak
Over ons
Hulp & contact
Energie.be NV   -   BE 0476.243.769   -   Koning Albert II-laan 7, 1210 Brussel   -   support@energie.be
COMPENSATIE GASVERBRUIK

Compenseer de impact van de CO2-uitstoot van je gasverbruik en bouw zo mee aan een duurzamere toekomst.

Jouw gasverbruik is gemiddeld verantwoordelijk voor 10% van je totale CO2-uitstoot. Deze uitstoot heeft negatieve gevolgen voor onze planeet. Wij geven je de kans om samen met ons bomen te planten om de impact te herstellen en iets terug te geven aan de natuur.
278

Bomen geplant
126 530kg

CO2 opname over 20 jaar
144

Deelnemende klanten

Compenseren van de impact van je gasverbruik, hoe werkt dat juist?

Wij berekenen exact hoeveel CO2-uitstoot jouw gasverbruik veroorzaakt per maand. Vervolgens bekijken we hoeveel bomen er nodig zijn om evenveel CO2 op te nemen binnen een periode van 20 jaar. Met een kleine bijdrage van gemiddeld €3/maand kunnen we deze bomen ook effectief laten planten.

We maken het even gemakkelijk aan de hand van een voorbeeld: Een huishouden van 2 personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 12 000 kWh gas. Dit veroorzaakt in totaal 2 424 kg CO2-uitstoot. Er zijn 6 bomen nodig om evenveel CO2 op te nemen over een periode van 20 jaar.
*Enkel mogelijk voor klanten
Compenseren van de impact van je gasverbruik

We beloven eerlijkheid en eenvoud, én een scherp tarief

VOLLEDIG HERSTEL

Jouw impact zal volledig gecompenseerd worden dankzij projecten waarbij we extra bomen planten.
VOLLEDIGE INZAGE

Je krijgt volledige inzage in de projecten waar wij onze bomen planten voor jou. Deze kun je ook zelf opvolgen.
VOLLEDIGE BIJDRAGE

Jouw bijdrage wordt volledig geïnvesteerd in één van de projecten van Go Forest. Jullie compenseren, wij faciliteren.

Volg jouw impact op de voet

Er bestaan heel wat compensatieprogramma’s waarbij het niet altijd duidelijk is waar jouw geld nu exact naar toe gaat. Daar doen we bij Energie.be niet aan mee!

Via de website van Go Forest kan je op elk moment onze projecten opvolgen. De evolutie van de bomen en hoeveel CO2 deze zullen opnemen. Hiervoor stel Go Forest een aantal tools ter beschikking die deze samenwerking 100% transparant maakt:
  • Dronebeelden van de projecten
  • Jaarlijkse herberekening van de CO2 opname
  • Regelmatige updates van de projecten


Jouw impact steeds bij de hand

Onze projecten in België en Madagaskar

We kiezen er voor om de helft van de bomen in België te planten. Zo creëren we samen met jullie ons eigen bos in eigen land.

De rest zal in Madagaskar geplant worden. Waarom? De projecten in Madagaskar zjin veel efficiënter qua CO2 opname, maar hebben tegelijk ook een grotere impact op de lokale economie en tewerkstelling.
Onze projecten
Ontdek hier de algemene voorwaarden van compensatie impact gasverbruik.

Veelgestelde vragen
Is bomen planten de beste manier om het klimaat te redden?
Bomen planten is geen eindstation. Maar dit is momenteel wel een heel transparante en goede tussenoplossing. Natuurlijk is verbruik verminderen of exclusief groene energie verbruiken belangrijker dan compenseren, maar voor velen (nog) niet haalbaar vanwege de kost of bestaande infrastructuur die het onmogelijk maakt zonder aardgas te verwarmen. Daarnaast blijft er veelal een rest-uitstoot achter, gezien we thuis altijd energie zullen blijven verbruiken. Dit initiatief is op vlak van awareness ook erg belangrijk. 
Hoe weet ik zeker dat mijn bomen geplant zijn?
Via ons impact dashboard van Go Forest kun je opvolgen hoeveel bomen wij geplant hebben en wat de impact daarvan was. Samen met Go Forest hebben we afgesproken dat de bijdrages van onze klanten zullen doorvloeien naar de werking van dit project. We beloven jou dat wij geen commerciële marge maken op jouw compensatie bijdrage. 
Genieten de gekozen compensatieprojecten van internationaal erkende certificatie?
Nee, Go Forest werkt niet met projecten die internationaal gecertificeerd zijn. Dat is een bewuste keuze.  Ten eerste is het voor deze kleinere klimaatprojecten vaak niet de beste keuze om CO2-certificering aan te vragen. Hoewel het genereren en verkopen van gecertificeerde CO2-credits een stabiele inkomstenstroom is, vraagt het certificeringsproces veel tijd en geld. De hoge investering om gecertificeerd te worden is daarom vaak pas op grote schaal interessant.  Ten tweede is de potentiële positieve impact van het planten van bomen complementair aan het CO2-opslagvermogen van bomen. CO2-gecertificeerde klimaatprojecten richten zich op het vermijden of verminderen van emissies. Bij Go Forest houden ze graag rekening met de volledige waaier aan impact. De projecten in de Go Forest portefeuille hebben een positieve impact op lokale gemeenschappen, economische ontwikkeling, voedselzekerheid, enzovoort. Daarnaast gaat het niet alleen om het planten van bomen, maar ook om een gegarandeerde periode van monitoring en onderhoud, totdat de bomen zelfvoorzienend zijn.  Meer informatie hierover vind je in dit artikel.  
Wordt je energiecontract vernieuwd wanneer je kiest voor de compensatie van de impact van je gasverbruik?
Neen, je contract wordt niet vernieuwd. Dat is ook maar goed, want dat betekent dat je op de scherpe prijs zult blijven waarvoor je hebt ingetekend.