Energiecrisis
Over ons
Hulp & contact
Energie.be NV   -   BE 0761.774.553   -   Koning Albert II-laan 7, 1210 Brussel   -   support@energie.be
De energiecrisis

De uitzonderlijke energieprijzen:
een extra woordje uitleg

De energiecrisis is een feit. Daar kunnen we niet meer om heen. Maar wat betekent dit voor jou? Op deze pagina geven we jou meer uitleg over de situatie en delen we tips die jijzelf kan toepassen om je factuur in toom te houden.

Nieuwe recordprijzen

De hoge prijzen worden voornamelijk veroorzaakt door de onrust in de Franse kerncentrales en de aanhoudende spanningen tussen Rusland en Europa. Poetin gebruikt de gastoevoer als politiek wapen. Zo verlaagde hij bijvoorbeeld de capaciteit van Nord Stream 1. Wat Poetin nog van plan is, is moeilijk te voorspellen. België is wel goed voorbereid. De gasreserves zijn momenteel voor meer dan 80% aangevuld, wat meer is dan vorig jaar.

Als gevolg hiervan zijn de groothandelsprijzen meer dan 8 keer zo hoog t.o.v. voor de energiecrisis. Dit geldt voor alle Belgen en leveranciers.

De huidige voorspelling is dat de hoge prijzen nog zeker tot na de winter van 2023 zullen aanhouden. Ondanks verwachte dalingen, zal na de crisis het prijsniveau nog steeds hoger liggen dan ervoor. Aangezien je bij Energie.be een variabel tarief hebt, zal je wel onmiddellijk kunnen meeprofiteren van deze prijsdalingen.
Evolutie elektriciteitsprijs (Belpex)
ElektriciteitGas

Wat kan jij nu doen?

Je voorschotbedrag verhogen
Om een hoge afrekening te vermijden is de beste optie jouw maandelijks voorschot te verhogen. Dit kan je zelf makkelijk doen in je klantenzone. Weet dat een voorschot steeds een inschatting blijft. Het is geen garantie op geen extra opleg bij je afrekening.
Bij Energie.be brengen we onze klanten pro-actief op de hoogte om hun voorschot te verhogen.
Je verbruik verlagen
Een kleine effort kan momenteel leiden tot een groot verschil. Check daarom zeker onze besparingstips eens.
Investeren in duurzame oplossingen
Je kan natuurlijk ook investeren in duurzame oplossingen voor jouw huis. Zo kan je bijvoorbeeld voor zonnepanelen opteren, best in combinatie met een thuisbatterij zodat je je zonnepanelen nog slimmer kan inzetten. Of oplossingen om je huis beter te isoleren bekijken. Er zijn tal van mogelijkheden om je energiefactuur te verlagen.

Veelgestelde vragen
Hoelang gaat deze crisis duren?
De huidige voorspelling is dat de extreem hoge prijzen nog zeker tot na komende winter zullen aanhouden. Dit omwille van de oorlog in Oekraïne, de stijgende grondstofprijzen en de onzekerheid rond de Russische gasleveringen richting Europa. Achteraf zullen we prijzen wellicht terug dalen. Al zal het niveau wel nog steeds hoger liggen dan voor de crisis. Aangezien je bij Energie.be een variabel tarief hebt, zal je onmiddellijk kunnen meeprofiteren van deze prijsdalingen. Het beste wat je kan doen in deze crisisperiode, is je verbruik zo laag mogelijk houden. Pas daarom onze makkelijke besparingstips toe.
Zit ik nog goed bij Energie.be?
Ja, je zit nog steeds goed bij Energie.be. Dat klinkt misschien vreemd, gezien de prijzen zo hoog staan. Maar weet dat dit geldt bij elke leverancier. Op de Vtest van de VREG kan je zien dat wij nog steeds één van de scherpste tarieven van de markt aanbieden en dit zal steeds zo blijven.
Verdient Energie.be hier veel aan?
Nee, net zoals de meeste andere leveranciers verdienen wij hier geen extra geld aan. Aangezien wij zelf onze energie moeten aankopen en dus niet zelf produceren, worden wij even goed geconfronteerd met deze hoge prijzen. Meer info hierover kan je ook vinden in dit artikel van de Tijd.
Kan Energie.be failliet gaan?
Neen. Energie.be is een gezond bedrijf en deel van een grotere groep. Hier hoef je je dus niet druk om te maken.
Waar gaat mijn voorschot naartoe?
Er zijn 3 dingen wat we met jouw voorschot betalen: - Het aankopen van de energie op de groothandelsmarkt - Net- en transportkosten. Deze betalen we aan je netbeheerder en zorgen ervoor dat de energie tot bij jou geraakt. - Taksen en heffingen. Belastingen die de overheid heft. Zo heeft de overheid wel al een btw verlaging gedaan van 21% naar 6%. Deze blijft voorlopig tot het einde van het jaar.
Is een voorschotverhoging verplicht?
Nee, als klant kan je je voorschotbedrag grotendeels zelf bepalen. We stellen enkel een minimum bedrag in om zo grote afrekeningen te vermijden. Je voorschot aanpassen kan je steeds zelf doen in de klantenzone. We raden je wel af je voorschot te veel te verlagen gezien dit kan leiden tot een grote opleg bij je afrekening.
Kan ik zelf iets doen om mijn factuur te verlagen?
Ja! De goedkoopste energie is nog steeds de energie die je niet verbruikt. Hiervoor hebben wij alvast een aantal besparingstips opgelijst die jou verder kunnen helpen. Verder kan ook zeker interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Door de hoge energieprijzen is deze investering namelijk heel wat voordeliger geworden.